Magazinmegjelenések

Mellplasztika - Mikor? Miért? Melyiket?

INTERJÚ DR. KRASZNAI ZSOLTTAL

Hazánkban köztudottan az egyik leggyakrabban végzett plasztika beavat­kozás a mellnagyobbítás. Hogyan kell felkészülni egy ilyen műtétre?

Mielőtt bármilyen beavatkozás mellett döntenénk, fontos, hogy az azt megelő­ző konzultáción részletes tájékoztatást kapjunk és a számunkra legmegfele­lőbb orvost, illetve intézményt válasszuk. Ezen felül minden esetben szükséges előzetes általános kivizsgálás és ha szükséges, akkor az adott beavatkozástól függő speciális kivizsgálás is.

Milyen implantátumokat használnak egy műtét során? Ezek milyen méretűek és formájúak lehetnek?

A mellimplantátumokat a 60-as évek elejétől kezdték alkalmazni és azóta folyamatosan fejlesztés alatt állnak. Az orvosok és gyártók közötti együttműkö­dés lehetővé tette a legújabb orvosi és technikai ismeretek alkalma­zását. A napjainkban használt összes mellimplantátum fala orvosi szilikon. Az implantátum töltését tekintve létezik fiziológiás sóoldattal, illetve szilikon géllel töltött. A szilikongél speciális összetétele a természetes mell tapintásához nagyon hasonló érzést tesz lehetővé. Az implantátumok for­mája is változó: kerek, illetve anatómiai, azaz csepp formájú implantátumok. A kerek forma kitölti a mell felső részét és megemeli a mellet. Az anatómiai forma finoman követi a mell kontúrját. Álta­lában nagyon vékony alkatú, kis mellű hölgyek számára ideális. Természetesen ezen formákon belül a különböző mére­tek széles skálán mozognak.

A mellnagyobbító műtétek során kova helyezik el az implantátumokat?

Az implantátum elhelyezése háromfé­leképpen lehetséges: mirigyállomány alatt, izom alatt és félig izom alatt. Az utóbbi, nem olyan régen alkalma­zott módszer hazánkban. Viszont a világ többi országában publikációk és személyes tapasztalatok alapján egyre nagyobb teret nyer.

Milyen esetekben nem ajánlott a mellnagyobbítás?

Nem végezzük el a műtétet, ha a páciens általános egészségi állapota: terhesség, szoptatás, vagy bármely más rizikó nem teszi lehetővé. Ezen felül nem szoktam javasolni a beavatkozást abban az esetben, ha a páciens testfelépítése nem indokolja.

Miket kell figyelembe venni egy implantátum kiválasztásánál?

Figyelembe vesszük a páciens adottságait, úgy mint a mell formáját, testmagasságot, a mellkas szimmetria viszonyait, valamint a bőr állapotát és persze nem utolsó sorban a páciens elképzeléseit, kívánságait.

Mennyire veszélyes egy ilyen beavatko­zás és milyen kockázatai vannak?

Mint az orvosi beavatkozások döntő többségénél a műtét velejáró követ­kezményeként a terület duzzanata, bevérzése, esetleges gyulladása, capsula képződés, illetve heggyógy­ulási zavarok jelentkezhetnek. Azon­ban - az orvostudomány fejlődésének köszönhetően - ezek egyre ritkábbak és előfordulásuk esetén kezelhetők.

Melyik az a külföldi sztár, akinek szerin­ted nem úgy sikerült a plasztikája, ahogy szerette volna?

Sajnos, sokan gondolják azt, hogy a plasztikai sebészet segítségével az idő kereke visszafordítható. Erre jó példa Burt Reynolds és Meg Ryan is.

Van-e kedvenc külföldi sztárod, akit megemlítenél, mert úgy gondolod, hogy a plasztikai sebészet „követendő példája" lenne?

Véleményem szerint Demi Moore esetében sikeresen ötvözték a külön­böző beavatkozásokat és nem estek túlzásokba.

*

Előző számunkban általánosságokban beszéltünk a plasztikáról. Most azonban napjaink egyik legnépszerűbb plasztikai beavatkozása, a mellplasztika lesz a téma. Választ kapunk a legáltalánosabb kérdésekre és persze azokra is, amiket mindig tudni akartál, de nem biztos, hogy meg mertél kérdezni.

OLVASÓI LEVELEK

Kedves Zsolt! Érdeklődnék, hogy egy mellnagyobbítás mennyibe kerül, és hogy van-e lehetőség részletfizetésre? Mariann 21, Budapest

VÁLASZ: A mellnagyobbítás ára általában 700.000 Ft-tól kezdődik és intézményenként változik. Magyarországon már több hitelintézet foglalkozik egészségügyi hitelek nyújtásával, mint például a Medicredit Zrt., melynél többféle kedvezményes konstrukció közül lehet választani.

Tisztelt Doktor Úr! Már régóta gondolkodom a mellna­gyobbításon, de nagyon félek a fájdalomtól. Mennyi ideig tart egy műtét, és mennyire fájdalmas? Mária 29, Szerencs

VÁLASZ: A mellnagyobbítást mindig altatásban végezzük és általában egy-másfél órát vesz igénybe. A páciensek egy éjszakát töltenek a klinikán és a beavatkozást követő reggel mennek haza. A fájdalomküszöb egyénenként változik, azonban klinikánkon korsze­rű és hatékony fájdalomcsillapítást alkalmazunk.

időpontfoglalás
+36 30 365 1375
+36 1 793 3497