Magazinmegjelenések

Nem csak a test számít

Krasznai Zsolt Magyarország egyik legismertebb plasztikai sebésze. Olvasóink jól ismerhetik, hiszen rendszeresen zsűriz Az Év Playmate-je versenyeken is. A mindig hiperelegáns, meglehetősen jó kedélyű szépségszakértő magánklinikáján fogadta a Playboy-t.

TÉNYLEG A MAGYAR NŐK A LEGSZEBBEK?

Szerintem mindegyik népcsoportnak megvannak a maga szépségjegyei. Most hirtelen a Gettómilliomos cimű film főszereplője ugrik be: csodálatosan szép az az indiai nő. De szeretem az amerikai nőtípust is - friss a külsejük. A magyar - és a kelet-európai - nők híresen szépek. Az ikertestvérem felesége a Kempinskiben volt szállodai gyakorlaton főiskolás korában, és amikor Santana Budapesten koncertezett, ő kísérte. Aztán a liftben el is árulta a nagy igazságot neki: "Figyelj, ezek mind azt hiszik, hogy azért jövök ide vissza, mert itt olyan jól fizetnek, pedig csak azért, mert a magyar nők a legszebbek a világon!"

MI A SZÉPSÉG DEFINÍCIÓJA?

Nem tudom megmondani. Mindenkinek szubjektív. Még csak ott sem lehet igazságot tenni, hogy a természetes vagy a plasztikával megsegített nők-e a szebbek, mert a lényeg úgyis az , hogy jó összhatást kapjunk. Egy nő akkor szép számomra, ha vidám, mosolygós. Én vagyok a fogorvosok legnagyobb marketingese, mert a nők mindig elfelejtik, hogy azon kívül, hogy szép a testük, a mosolynak is ezerwattosnak kellene lennie. Egyébként a magyarok abszolút nem foglalkoznak a fogukkal. Se a férfiak, se a nők. Egy sima fogfehérítésre sem mennek el. Tegnap jöttem haza Amerikából: minden tizedik nő fogszabályzót hord. Ott ez nem ciki.

A DIVAT MENNYIRE VÁLTOZIK? ITT VAN PÉLDÁUL A KOLLAGÉNNEL FELTÖLTÖTT DONALD KACSA-SZÁJ, AMI MONDJUK HÁROM-NÉGY ÉVVEL EZELŐTT MENŐ VOLT, MOST MEG MÁR NEM ANNYIRA.

Az a baj, hogy ez például réteg- vagy foglalkozásfüggő. Tehát jelenleg sem ciki akkor, ha egy olyan praxist keres meg, ahol ez fontos. Az extremitást sosem szerettem. És meg tudom számolni egy kezemen, hány olyan implantátumot tettem be, ami túl nagynak tűnt a számomra. Van egy bizonyos határ, amit nem lépek át. Ha könyörögnek, akkor sem. Veszítettem emiatt pácienst. Nem is egyet.

HA TALÁLKOZIK EGY NŐVEL, HANYADIK PERCBEN MOCCAN MEG ÖNBEN A PLASZTIKAI SEBÉSZ?

A klinikán egy másodperc után. Miközben éppenséggel látom azt is, hogy aki bejött, nagyon szép nő. Mondjuk rajtam mindig nevetnek az asszisztenseim, mert szerintük mindenkiben megtalálom a szépet. Ma már persze nem mindig nézelődöm orvosi szemmel, de régen előfordult, hogy ültem kint a tengerparton, és mondtam a feleségemnek: "Figyelj, annyi munkám lenne ezen a partszakaszon, hogy csak na!" Manapság, ha társaságban éppen unalmas dologról van szó, akkor egy picit odapillantok, hogy vajon jól sikerült-e a műtét. Például mennyire látszik a kontúrja egy mellnek? Az orrplasztikákat meg kapásból kiszűröm.

MIKORRA TEHETŐ, AMIKOR IDEHAZA IS BEINDULT A SZÉPSÉGIPAR?

A 90-es években nyíltak az első magánklinikák, 8 éve azonban robbanásszerűen beindult az egész. A mellplasztika a legnépszerűbb, de kisvártatva az arcplasztika fog tarolni egyre nagyobb számban. Ebben az évben négyszer voltam arcplasztikai tanulmányúton Amerikában, és új technikai eljárásokat próbálok meghonosítani. Hihetetlen iramban változik a szakma. Nemrég Miamiban rendeztek egy konferenciát, ahol egy híres New York-i orvos kivetítette a négy évvel ezelőtt leadott előadását. És azt mondta: felejtsék el. És bemutatott egy sokkal modernebb technikát. Én egy San Franciscó-i fickót kergetek közel két éve - őt tartom a legjobbnak Novemberben három műtétjénél ott tudok lenni, ami számomra elég nagy dolog.

Mi HAJTJA A PÁCIENSEKET A PLASZTIKAI SEBÉSZETRE?

A tökéletesség utáni vágy. A média tele van tökéletes külsejű celebekkel - akiket azért részben a Photoshoppal és a jó megvilágítással tettek igazán kívánatossá. És mindenki ezt hajszolja. Mindenki sztár akar lenni - erre tart a világ. A szépség pedig fegyver is. Nemrég olvastam egy 70 oldalas tanulmányt, amelyben kifejtették, hogy az óvónő - akaratán kívül - többet foglalkozik a szép gyerekkel, mint a kevésbé szépekkel. Egy jó külsejű nő vagy férfi eredményesebben tud eladni bármilyen terméket. Külföldön a siker alapja a jó megjelenés. Amerikában bekapcsoltam a tévét. Éppen jön az Irén hurrikán. Az időjárás-jelentő hajnali háromkor top sminkben, friss frizurával, öltöny-nyakkendőben ügy nézett ki, mint itthon egy topmenedzser se nagyon, és ez csak a meteorológus volt a hurrikánban!

VAN, AKI MŰTÉTFÜGGŐ?

Hogyne. Van az a típusú műtétfüggő, aki eleve jól néz ki, de elkezdi a mellplasztikát, és egyre nagyobbat akar. Aztán jön a szája, utána meg a fenekébe is implantot kell tenni. Ennek soha nincs vége. De ezeket a pácienseket nem is szoktuk vállalni. A konzultáció valahol egy pszichológiai teszt is. És a páciensek elvárják, hogy a lelkükkel is foglalkozzunk. Nagyon sokszor kérdés nélkül is megosztják velem a maguk problémáját. Nem elég csak a testtel foglalkozni. A maga egységében kell nézni a nőt. A személyiségét, a hanglejtését, a mosolyát, az öltözékét és természetesen a testi adottságait. Ezután lehet nekilátni a munkának.

EGY IMPLANTÁTUM AZ EGÓNAK IS LEHET EGYFAJTA MANKÓJA?

Az önbizalmat nem maga az implant adja, hanem a régi forma visszanyerése. Ma éppen egy olyan hölgyet operáltam, aki három gyereket szült. Nála teljesen indokolt volt a műtét. És ez éppen azt a komfortérzetet fogja visszaadni a hölgynek, amit tíz éve elveszített, amióta a gyerekeit neveli.

HOGY CSÖPPENT A SZAKMÁBA AZON TÚL, HOGV A SZÜLEI IS ORVOSOK?

Mindig érdekelt a divat, a jó megjelenés, és a sebészettel kapcsolatban is ebbe az irányba fordultam. Él bennem egy kisebbfajta hiúság. Számomra fontos, hogy amit csinálok, ne csak jó legyen, hanem szép is.

ÉLETEKET NEM MENTETT?

Ugyan nem mentőztem - ami az igazi életmentés szerintem, de öt évig ügyeltem mint háziorvos. Az általános sebészeten pedig sokáig operáltam. Igazából hiányzik is. Főleg az, hogy csapatban dolgozzam. Az egy katonásabb rendszer, nálunk viszont jóval kényelmesebb a munkamenet, ám a szakmai felelősség is több.

AZ ORVOSI HIERARCHIÁBAN HOL TALÁLHATÓK A PLASZTIKAI SEBÉSZEK?

A plasztikai sebész és a nőgyógyász külön állatfaj az orvosláson belül. Nem néznek minket jó szemmel, de csak az anyagiak miatt.

GONDOLOM, EZ UTÓBBI ÖNT IS MOTIVÁLTA!

Mindenkit motivál, ha jobban kereshet. Tudtam, hogy ha ezt a szakmát választom, biztos, hogy nem fogok éhen halni (bár sok plasztikai sebész kénytelen vállalni általános sebészeti ügyeletet, mert nem mindenkinek jön be). Ráadásul a külföldi utakkal, a legújabb eszközök használatával elég sok pénzt fektetek a munkámba. Sokszor mondják egyébként a feleségemnek, micsoda jó partit csinált vetem. Mire Ő mindig azzal válaszol, hogy nagyon büszke rá, hogy akkor ismerkedtünk meg, amikor még az általános sebészeten ügyeltem és Opel Astrával közlekedtem - ami egyébként nem rossz autó, most az anyósom jár vele. Tudjuk, honnan indultunk. Nekem nagyon Jó szülői hátterem volt - nem elsősorban anyagilag. Szeretetben nőttem fel. És ezzel lehet a legnagyobb előnyhöz jutni az életben.

KI A PÁCIENSEI? CELEBEK VAGY CIVILEK?

95 százalékban civilek. Ettől függetlenül az a kép él rólam, hogy én vagyok a celebek orvosa. Jó érzés, amikor megkeresnek ismert személyek. De ez javarészt azért van, mert azt hiszem, a kollégák közül én szerepelek a legtöbbet a médiában.

A MOSTANI CIKKHEZ KÉSZÜLT FOTÓK SZOKATLANUL BEVÁLLALÓSAK LETTEK.

A két fotó mindenképpen csúcs, de el kell mondjam, hogy eléggé extrém. Nagyon szeretem a Kés/Alatt című sorozatot (főleg az első évadját), ami ihlette őket, ugyanakkor a képen csak szerepet játszom. Kicsit durva az összhatás; sohasem tudnék ilyenformán eszközként használni egy nőt.

MIÉRT TARTJA FONTOSNAK, HOGY SZEREPELJEN Az ÉV PLAYMATE-JE VERSENY ZSŰRIJÉBEN?

Korábban elég sok szépségversenyben zsűriztem, de mindig arra gondoltam, jó lenne a Playmate of The Year-en is. Amikor először jártam ott vendégként, felsóhajtottam: végre egy verseny, amit hibátlanul szerveztek meg. Tetszett a vörös szőnyeges elegancia, az igényes közönség.

AMIKOR ZSŰRIZETT, AZT VETTEM ÉSZRE, HOGY A TERMÉSZETES SZÉPSÉGEK TETSZENEK IGAZÁN ÖNNEK.

Így is van! Igyekszem a természetes lányokat kiválasztani - olyanokat, akik a szépségüket egy az egyben kapták meg Istentől. Plasztikai sebészként is jobb egyébként ez a választás, mert ha ez a minta, akkor nem azzal jönnek hozzám a páciensek, hogy operáljak rájuk óriási, művi melleket, hanem szolidabb megoldást választanak.

A FELESÉGE GYÖNYÖRŰ NŐ, HOZZÁNYÚLT? ÚGY ÉRTEM: SZIKÉVEL.

Szerencsére az ő szépségét is Isten adta. Amikor megismertem, éppen volt egy távkapcsolatom, ezért mindig az ikertestvéremet noszogattam, hogy szólítsa már meg, és jöjjön össze vele. Egy templomba jártunk Dórival, és arra gondoltam, olyan csodálatosan szép lány, hogy ha nem lenne barátnőm, biztosan neki udvarolnék. Aztán úgy alakult az élet, hogy egyszer csak már nem volt barátnő, és pont összefutottunk valahol. Aztán amikor elmentem randizni vele, nagyon picire összementem. Pedig azért szokott lenni önbizalmam. Arra emlékszem. hogy egy csodálatos nőt kísérhettem magam mellett, és azt gondoltam, most minden férfi biztosan azt mondja: "Nézd, ennek a hülyének milyen jói néz ki a barátnője!" Nagyon büszke vagyok rá a mai napig.

BELEFÉR EGYÁLTALÁN, HOGY HOZZÁTARTOZÓKAT OPERÁLJON?

Az általános orvoslásban nem etikus, de nincs olyan törvény, ami tiltaná. Végül is magánzó vagyok.

HA A TÜKÖRBE NÉZ, ELÉGEDETT?

A feleségem mindig húzkodja a felső szemhéjamat, hogy azt előbb-utóbb meg kell csinálni. Szerintem viszont egy férfinak a felső szemhéj megereszkedése külön sármot tud adni. Egyelőre próbálok fiatalos maradni, sportolni - már amennyire az időm engedi. Nem vagyok elégedetlen. Ha egyszer eljön az idő, lehet, hogy igent mondanék egy beavatkozásra. De a legnehezebb kérdés, hogy ki lenne az, aki elvégezné. Kire merjem rábízni magamat?

AZ ÖTVENES ÉVEKBEN A DÉLI-SARKON EGY SZOVJET ORVOS EGYMAGA KIVETTE A SAJÁT VAKBELÉT.

Volt itthon is olyan plasztikai sebész, aki magának szívta le a zsírját tükör előtt. Most is tudok olyan orvost mondani, legalább hármat, aki maga botoxozza önmagát. Nekem ez nem menne.

időpontfoglalás
+36 30 365 1375
+36 1 793 3497