Magazinmegjelenések

PIP-botrány

A szilikonbeültetésen átesett hölgyeket manapság a PIP implantátumok Körül kialakult botrány foglalkoztatja. Sokan aggódnak az egészségükért, hiszen jó pár meggondolatlan nyilatkozat is elhangzott már ezzel kapcsolatban. Nézetünk szerint az a legcélravezetőbb, ha autentikus forrásból igyekszünk információhoz jutni. Az eligazodásban Dr. Krasznai Zsolt plasztikai sebész segítségét kértük.

Magyarországon hány nőt érint a PIP-ügy?

Itthon már csaknem két éve nem ültetnek be PIP implantátumot, mégis az elmúlt hetekben nagy vihart kavartak azok a nemzetközi hírek, amelyek egy francia cég által gyártott mellimplantátumról szóltak. A PIP néven ismert implantátumok (Poly Implant Prosthe-se) Magyarországon 2001. és 2010. között voltak forgalomban. Ez idő alatt 9482 darabot adtak el hazánkban, vagyis körülbelül 4000-4500 páciens lehet érintett ez ügyben. A francia cég által gyártott IMGHC-TX, IMGHC-MX, IMGHC-LS mellimplantátumok magyarországi forgalmazását és használatba vételét már 2010. március 31-től, a francia egészségügyi hatóság (AFSSAPS) jelzéseit követően felfüggesztette az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal, így az említett implantátumokat Magyarországon azóta szabályellenes használni. A felfüggesztés oka az volt, hogy a francia hatóságok által elvégzett vizsgálatok adatai szerint a gyártó egyes termékei előállításakor nem megfelelő minőségű alapanyagot használtak, ezért ezek az implantátumok gyakrabban szakadtak ki, és emiatt több páciensnél kellett az implantátumot eltávolítani, cserélni, mert a minőségileg hibás PIP implantátumok az eddigi vizsgálatok szerint könnyebben szivároghatnak vagy szakadhatnak szét a szervezetben, mint más implantátumok. Idővel a szivárgás és a szakadás kockázata a minőségileg hibás implantátumok esetén feltételezhetően növekszik. Az ezen implantátumok töltésére használt szilikonzselé kiszakadás esetén a környező szöveteket irritálja, emiatt gyulladás alakulhat ki. A szivárgó vagy kiszakadt implantátumokból a szilikonrészecskék eljutnak a környező nyirokcsomókba (elsősorban a hónalji nyirokcsomókba), így azok megnagyobbodását okozzák.

Sokan tartanak attól, hogy a kiszakadt implantátum miatt mell- vagy egyéb más rákbetegséget kapnak.

Az eddig külföldön elvégzett biológiai tesztek alapján jelenleg rendelkezésre álló adatok azt mutatják, hogy a PIP implantátumokban használt más típusú szilikon sem sejtkárosító (cytotoxikus), sem pedig genetikai állományi károsító (genotoxikus - azaz rákkeltő) hatással nem rendelkezik. Az ugyancsak eddig külföldön elvégzett vizsgálatok szerint a PIP implantátumot viselő nők esetében nincs nagyobb esélye az emlődaganat kialakulásának, mint az egyéb típusú implantátumot viselő nőknél, illetve azoknál, akiknél nem történt implantátum beültetés. A vizsgálatok alapján fontos hangsúlyozni, hogy az említett gyártótól származó PIP implantátumok között vannak kifogástalan minőségű termékek is. Azt azonban jelenleg nem lehet megállapítani, hogy mely PIP implantátumok kifogásolható minőségűek, és melyek azok, amelyek továbbra is biztonsággal viselhetők. Mindezek ismeretében a NEFMI Egészségügyért Felelős Államtitkársága a Szakmai Kollégium érintett tagozatának állásfoglalásával egyetértésben azt javasolja, hogy azok a hölgyek, akik PIP implantátum beültetésen estek át, vagy akik nem biztosak abban, hogy milyen típusú implantátummal rendelkeznek, keressék fel operáló orvosukat, vagy azt az intézményi, ahol a beültetés történt. Hirtelen fellépő mellduzzanat, deformáció, vagy a hónaljárokban tapintott megnagyobbodott nyirokcsomó észlelése esetén haladéktalanul forduljanak kezelőorvosukhoz.

Úgy tudom, hogy a plasztikai beavatkozások utáni kontroll más esetekben is javallott. Évente egyszer legalább érdemes egy ultrahangvizsgálatra elmenni.

Ez így van, én például a napot mindig a kontroll vizsgálatokkal kezdem. Tünetmentesség esetén a műtét utáni időszakban 6 havonta, később 12 havonta történő ellenőrző vizsgálat javasolt. Csak sajnos az a baj, hogy nálam hiába ingyenesek ezek a felülvizsgálatok, sokan már csak akkor jelentkeznek, ha bajt észlelnek, vagy mint most, pánikba esnek a téves hírek hallatán, s olyan hölgyek is jelentkeztek most nálam, akiket évek óta nem láttam. Pedig nemcsak a plasztikai beavatkozások után, de bármely más műtét esetén is szükséges a páciens nyomon követése, hiszen ez garantálja az egészség megőrzését.

Mit történik probléma észlelése esetén?

Ha a páciensnél az implantátum kiszakadását alátámasztó klinikai tünetek jelennek meg, illetve a képalkotó vizsgálatok során, vagy a kezelőorvos által észlelt fizikális tünetek alapján a kiszakadás, annak gyanúja, vagy a környező nyirokcsomókban kimutatott szilikon jelenléte esetén az implantátum egy hónapon belüli eltávolítása szükséges. Ha az eltávolított implantátum épnek bizonyul és a környezete reakciómentes, lehetőség van az azonnali, egyazon műtét során elvégzett cserére. Ha az implantátum megsérült és a szilikon a szövetekbe került, vagy az eltávolításkor gyulladás jelei mutatkoznak, az esetleges új implantátum beültetésére 3-6 hónappal később - a gyulladás teljes megszűnése után - kerülhet sor.

Ezek a beavatkozások garanciálisak?

Az egészségbiztosítási alapból az OEP az orvosi indikáció alapján végzett mellimplantátum beültetését és cseréjét finanszírozza, a hatályos jogszabályok alapján a szépészeti céllal végzett beavatkozások költségeit viszont nem fedezi. Amennyiben tehát az implantátumot és a műtét elvégzését nem az egészségbiztosító finanszírozta, ott a hibás implantátum beültetésében érintett beteg és orvos a termékfelelősség körében a gyártóhoz fordulhat. Ha az implantátum életveszélyes helyzetet, betegséget idéz elő, és a beteg az egészség-biztosítóval finanszírozási szerződésben álló egészség-ügyi intézménybe kerül, akkor az implantátum eltávolítását is tartalmazó műtéti költségeket az OEP finanszírozza, de esztétikai célból történő új implantátum beültetését nem. Az implantátum minőségi hibáját a beavatkozást végző egészségügyi szolgáltató nem ismerhette, ezért abban az esetben, ha az implantátumot a jogszabályoknak megfelelően használta fel, az orvos szakmai felelőssége nem merül fel. Az implantátumok minőségi hibájáért a felelősség kizárólag a gyártót terheli. A NEFMI Egészségügyért Felelős Államtitkársága a helyzet mihamarabbi, mindenki számára megnyugtató rendezése érdekében az EEKH-n keresztül a forgalmazói adatbázis alapján részletes adatkéréssel fordult ahhoz a 43 szolgáltatóhoz, amely a PIP implantátumokból vásárolt. Emellett az EEKH 2012. január 1-jétől havonta összesíti a követő preventív PIP implantátum eltávolításokat az egészségügyi szolgáltató nevének és az eltávolítások számának megjelölésével.

A kialakult PIP-botrány nem jó sem a pácienseknek, sem az orvosoknak, sem a francia implantátumgyártó cégeknek. A konkurenciának persze véleményezhetően ez jól jött... De mit tudnak tenni a sebészek a hitelük, presztízsük megőrzése érdekében?

A vizsgálatok alapján egyértelműen kiderült, hogy a hibát nem mi, hanem a gyártó követte el, de mi ennek ellenére rögtön reagáltunk a kialakult helyzetre, s 2012 februárjában egy plasztikai sebészeti találkozón megállapodtunk abban, hogy mindenki a saját ügyfelei körében probléma mentesség esetén is önköltségi áron kicseréli a PIP implantátumokat, ha a páciens ezt kéri.

időpontfoglalás
+36 30 365 1375
+36 1 793 3497