Magazinmegjelenések

Plasztikai forradalom: 2015

Ahogy vadulnak Miley Cyrus klipjei, úgy lesznek egyre merészebbek a páciensek kérései is a plasztikai sebészeti klinikákon. A kérdés nem is az, hogy mik az új trendek, hanem: miért van rájuk szükség?

Bár legtöbbünk igyekszik úgy tenni, mintha 2015-re sikerült volna elfogadni a tényt, hogy léteznek szépészeti beavatkozások, és úgy vélnénk, hogy „felőlem mindenki azt csináltat magából, amit akar”, elég egy friss szaftos cikk a Daily Mailen, és máris kiderül: szeretünk ítélkezni. Amikor Renée Zellweger nemrég frissen botoxoltatott arccal jelent meg a vörös szőnyegen, akkora tömeg támadta a színésznőt online, hogy Helen Fielding hálaimát rebegett volna, ha csak feleennyien megveszik a Bridget Jones 3-at. Nicole Kidman, Meg Ryan és Demi Moore folyamatosan szörnyülködés (és közsajnálat) tárgyai a kezeléseik miatt, pedig mind magabiztos felnőtt nők, akik jól tudják, mit miért csinálnak. És miközben tapssal ünnepeljük azokat a sztárokat, akik beavatkozások nélkül is gyönyörűek, mégis imádunk smink nélküli fotóikon csámcsogni („na tessék, nekik is vannak arcvonásaik!”). Nyugodtan szólj, ha nincs igazunk! De nem téged vádolunk ilyen gonoszkodásokkal: sajnos mi is ugyanúgy hajlamosak vagyunk néha arra, hogy más nők külsejének elemezgetésével vezessük le a mindennapi stresszt (rémes szokás, és igyekszünk leszokni róla!). És itt a lényeg: ha ilyen kritikusak vagyunk, akkor talán nem azt a végkövetkeztetést kellene levonni a történetből, hogy a plasztikázott sztárok azért járnak sebészhez, mert nincs elég önbizalmuk, hanem érdemes feltenni a kérdést: vajon azért van-e szükség arra, hogy mások külsejét elítélhessük, mert így kicsit jobban érezzük magunkat a testünkben? Persze ha túlzásokról van szó, igenis érdemes felemelni a hangunkat: úgy döntöttünk, ezzel a feladattal dr. Krasznai Zsolt plasztikai sebészt bízzuk meg, aki kendőzetlenül mondja el véleményét a legújabb trendekről.

Tenyérplasztika
Japánban mindig népszerű volt a tenyérjóslás, és ha valakinek nem tetszik, amit a misztikus vonalak üzennek akkor ma már elmehet sebészéhez, hogy dolgozzon kicsit a szerencséjén. Bár a procedúra nem olyan egyszerű, már cask azért sem, mert ha lézerrel próbálják átrajzolni  a vonalakat, annak hosszú távon nem lesz nyoma: ezért elektromos sebészkést használnak, ami kicsit fájdalmasabb.

Ügyelnek arra is, hogy a végeredmény természetes hatású legyen, így a vonalak nem lehetnek egyenletesek, itt-ott kicsit szabálytalan redőket rajzolnak. Mivel a páciensek hisznek abban, hogy bizonyos fokig nekünk is van hatalmunk a sorsunk alakítása felett, meggyőződésünk, hogy egy ilyen műtéttel befolyásolhatják egészségüket, szerelmi életüket és akár személyiségük alapjait is.

Krasznai Zsolt plasztikai sebész véleménye:
Szerintem aki hisz a tenyérjóslásban, a babonákban, nem valószínű, hogy bármikor is művileg változtatni akarna a sorsán. Aki meg nem hisz benne, bizonyára nem is érdekli ezeknek a vonalaknak előnyös vagy előnytelen lefutása.

Csáléfog-műtét
Még mindig Japánban vagyunk, ahol nemcsak a jóslás vonzza az embereket, hanem minden, ami kawaii, vagyis cuki. S 2015-ben a kusza fogsor számít éppen aranyosnak: akinek kócosak a fogai, az olyan a szemükben, mint egy fogszabályozás előtt álló kislány. A műtét során a két felső szemfogra agyarszerű pótlást rögzítenek, és ettől olyan lesz az összkép, mintha görbe lenne a fogsor. A yaebának nevezett őrület, ami főleg a tizenévesek körében hódít, azután indult be igazán, miután megalakult a TYB48 nevű lánycsapat, amelynek minden tagja csálé fogakkal büszkélkedhet. A beavatkozás kábé 120 ezer forintba kerül foganként, de lehet kérni átmeneti yaeba-fogakat is, így a trend elcsendesülése után akár vissza is lehet térni a korábbi verzióhoz.

Krasznai Zsolt plasztikai sebész véleménye:
Remélem, csak a lányok körében lesz ez a trend népszerű, mert fiam van. De ez megint olyan hóbort lesz a fiatalok körében, mint az amerikai énekeseknél az aranyfogak voltak, majd a fogstrasszok vagy a teljes felső fogsor platinahatású fedése. Nem hiszem, hogy itthon sorok állnának a fogorvosi rendelők előtt ilyen igényekkel. Engem már a hír olvasása is elborzaszt.

Kézlifting
Ha mindenáron bűnbakot akarunk találni, akkor hibáztassuk az Instagramot: a kézliftingre ugyanis a legtöbben azért jelentkeznek be, hogy tökéletesen mutassanak eljegyzési gyűrűs szelfijükön. Az eljárás során Juvadermet injekcióznak a kézfejbe: ez ugyanaz a hyaluronalapú, gél állagú anyag, amelyet arcfeltöltéshez is használnak, hogy eltüntessék a ráncokat és fiatalabbnak tűnjenek a vonások. Az egész beavatkozás 5-10 percig tart, és az Egyesült Államokban körülbelül 220 ezer forintnak megfelelő dollárba kerül. A Juvadermről még azt is kell tudni, hogy szövetazonos komponensű, és nem tartalmaz toxinokat, sokan emiatt szavaznak rá botox helyett.

Krasznai Zsolt plasztikai sebész véleménye:
Ez a kezelés népszerű az egyesült államokban, de nálunk még nem. A beavatkozásra tényleg ideális töltőanyag a Juvaderm, amely számomra is nagy segítséget nyújt a munkám során. Emellett a kézfej fiatalítására előnyös és sokszor alkalmazott terápia a nálunk egyedülállóan megtalálható Fraxel Dual lézeres kezelés, amely után hetekig fiatalosabb, frissebb lesz a bőr.

Írisz-implantátum
eredetileg olyan páciensek számára fejlesztették kia a szemszínváltoztató műtétet, akiknek nem volt szivárványhártyájuk vagy heterokrómiájuk volt (azaz felemás szemszínnel rendelkeztek). New Yorkban azonban, ahonnan a forradalmi módszer elindult, már bárki kérheti a mesterséges szivárványhártya-beültetést, amelynek során egy összehajtott, ultravékony, szilikonból készült implantátumot helyeznek a szembe a szaruhártyán ejtett apró metszésen keresztül, ahol aztán az anyagot ki lehet simítani és a helyre lehet igazítani. A beavatkozás helyi érzéstelenítéssel történik, nem tart negyedóránál tovább, de az eddigi beültetések közül rengeteg káros mellékhatásokat okozott (látásromlást, gyulladást, szaruhártya sérülést), ezért sokan kivetették a szilikont.

Krasznai Zsolt plasztikai sebész véleménye:
Ezeken a klinikákon valószínűleg Terence Hill képe többször előkerült, mint ajakdúsításkor Angelina Jolie szájfotója.

Dizájner vaginaműtét
Statisztikák szerint ez a titkos kedvenc évek óta, és 2015-ben várhatóan még többen veszik majd igénybe. A legnépszerűbb kérések a lézeres kisajak-korrekció (amely általában kisebbítést, a túlságosan kilógó részek eltávolítását és szimmetrikus alak megformázását jelenti) és fiatalítás, amelytől a hüvely szebb , a szövetek feszesebbek lesznek. Szűkítéshez gyakran használnak saját zsírt is, amelynek befecskendezésével teltebbek lesznek a formák. A kilógó kisajak és a kitágult hüvely egyébként több szakértő szerint nemcsak esztétikailag lehet zavaró, hanem a szexuális élvezetet is csökkenti, és az egészségre is káros lehet, ha nem véd eléggé a nagyajak. Műtétek itthon is elérhetők, az árak 200 ezer forinttól indulnak.

Krasznai Zsolt plasztikai sebész véleménye:
Ezek a műtétek a mi klinikánkon is elérhetők és népszerűek. nagyon óvatosan kell eljárni: a kivétel mértéke, a varrástechnika és az utógondozás nagymértékben befolyásolja a későbbi esztétikai megjelenést, ami kihat a páciens magánéletére is. A hüvelyi műtétek miatt érdemes erre specializálódott nőgyógyászokkal konzultálni.

Gödröcskekészítés
Szinte mindenki cukinak tartja az orcán előbukkanó kis gödröcskéket, a gribedliket, amelyek általában mosolygáskor látszanak. Akinek pedig nincs gödröcskéje, az most már vehet magának: mondjuk a londoni Gödröcske Klinikán (Dimple Creation Surgery), ahol egyre nagyobb a forgalom. A természetes bájgödör általában a pofaizomzat apró hibáinak következtében alakul ki: a bőr mosolygás következtében rátapad az izomsérülés alatt húzódó összekötő szövetre. A plasztikgödröcske pedig (nem nehéz kitalálni) úgy születik, hogy metszéssel is sérülést formálnak az arc izomszövetén (ez kb. 30 percig tart és félmillió forintba kerül), ami után pár hétig mosolygás nélkül is látszik a gribedli, majd úgy tűnik, mintha ezzel született volna az ember.

Krasznai Zsolt plasztikai sebész véleménye:
Ki ne szeretné a gribedliket? Érdekes, hogy akinek van, az nem biztos, hogy annyira örül neki, mint az, akinek nincs, és mégis sóvárog utána. Szóval kicsit hasonlít a szeplők látványára. Szerintem nagyon szexis, ha egy nő szeplős, viszont a tulajdonosok legtöbbször mindent megtennének, hogy megszabaduljanak tőlük. A gödröcske beavatkozás számomra nem szimpatikus, hiszen az eredmény eléréséhez arcunk természetes hatásához szükséges izom sérülését kellene orvosként elvégeznem.

időpontfoglalás
+36 30 365 1375
+36 1 793 3497