Magazinmegjelenések

Plasztikai műtétek - a szépség, a forma és a sebészkés

PLASZTIKAI MŰTÉTEK

A szépség, a forma és a sebészkés

A plasztikai sebészet eredete az időszámításunk előtti 8. századra nyúlik vissza. Az ősi India orvosai már használtak bőrátültetést rekonstrukciós munkákra, de fennmaradtak írások orr- és fülplasztikáról is. Manapság a különféle plasztikai beavatkozások már rutinműtéteknek számítanak, és bárki számára elérhetők, feltéve, hogy megvan rájuk az anyagi fedezet. A szépségklinikákat felkeresők két csoportra oszthatók. Vannak, akik valamelyik szépséghibájukkal nem tudnak kibékülni, nekik esztétikai beavatkozásra van szükségük, míg mások valamilyen születési rendellenesség vagy baleset nyomait szeretnék eltüntetni helyreállító műtét segítségével.

Támogatott műtétek

A 29 éves Csillának már tinédzserkorában nagyobb mellei voltak az átlagnál. „Mutogattak rám, főleg a fiúk, de a lányok is kibeszéltek, így visszahúzódó, magányos lettem. Azután az egyetemen elhatároztam, összegyűjtök annyi pénzt, hogy plasztikai sebészre gondolhassak" — meséli interjúalanyunk, aki végül az egyik ismerős tanácsát megfogadva utánanézett, kaphat-e támogatást korrekciós műtétjére. Orvosi papírokkal kellett igazolnia, hogy fizikailag és pszichikailag is szüksége van a mellkisebbítésre. „Valóban sokszor fájt a hátam, a derekam, nem beszelve a pszichikai problémákról. Végül elfogadták az érveket, és három évvel ezelőtt megműtöttek. Bátran állíthatom, teljesen megváltozott az életem."

Interjúalanyunk esete nem egyedi, hiszen nagy eséllyel kaphatnak állami támogatást azok, akik veleszületett vagy szerzett rendellenességgel, elváltozással kénytelenek együtt élni.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár 2006. július 1-jei hatállyal felfüggesztette sok, elsősorban helyreállító plasztikai beavatkozás finanszírozását. A támogatási rendszer 2007. október 31-étől ismét megváltozott, ennek értelmében — meghatározott körben — OEP finanszírozottá vált több plasztikai műtét. De persze jelentős adókedvezményt lehet igénybe venni az egészségpénztári megtakarításokon keresztül is az egyes egészségügyi szolgáltatásokra. Ha a klinika szerződésben áll az egészségbiztosítóval, akkor a beavatkozás ára is jelentősen változhat.

Esztétikai beavatkozás

A magánorvosi praxisokban a műtéteknek szabott áruk van, ami intézetenként jelentősen eltérhet. Egy-egy átszabás ára, beavatkozástól függően, százezer forinttól kezdődik, de akár egymillió forint fölé is emelkedhet. Ennek ellenére nem unatkoznak a hazai plasztikai sebészek: bár még mindig nem készült statisztika az elvégzett műtétekről, a szakma becslése szerint évente tizenöt-húszezer szépészeti beavatkozást végeznek Magyarországon. A leggyakrabban végzett esztétikai jellegű plasztikai műtétek a mell különböző korrekciói.

A nők általában kétféle ok miatt vállalkoznak mellműtétre. Van, aki elégedetlen, mert úgy érzi, a természet szűkmarkú volt vele, nem adta meg azt a méretet vagy formát, amivel teljesnek érezné magát. A másik leggyakoribb indíték a szoptatás, amely ugyancsak jellegzetes változásokat okoz a mell formáján: a mirigyállomány sorvad, a tartószalagok és a bőr megnyúlnak. Az új forma tartós, de az újabb szoptatás ismét ereszkedést okozhat, ami miatt újabb műtétre lehet szükség, ezért érdemes ezeket a tervezett gyermekek megszületése után elvégeztetni.

„Az első konzultáción a sebész felméri az egészségi állapotot, elmagyarázza, mely beavatkozás a legmegfelelőbb a bőr tónusának" — magyarázza dr. Kovács Annamária plasztikai sebész, klinikaigazgató. A szépészeti beavatkozások többnyire rutinműtétek, mégsem teljesen kockázatmentesek, általában 2-3 százalékuk szövődményekkel jár. A leggyakoribb probléma a kapszuláris kontraktúra létrejötte, amely az implantátum körüli heg vagy más néven a kapszula megvastagodását, megfeszülését jelenti. Kis százalékban fertőzés is felléphet az implantátum körül.

Zsírleszívás: a kövérből nem lesz sovány

A második legnépszerűbb beavatkozás itthon a zsírleszívás. Aki torna és diéta helyett a zsírleszívástól várja a fogyást, az csalódni fog, egyetlen műtéttel sem lesz a kövér nőből karcsú bombázó. Kisebb testkontúr-korrekcióra viszont valóban alkalmas a módszer. Igazán látványos eredményt csak az átlagos testalkatúaknál garantálnak, akiknek egy-egy testrészükön van csak zsírpárna. Túlsúlyosoknál nem hozza meg a várt eredményt, ezért nem is ajánlják. Főleg az alhas, a csípő, a tompor, a derék és a comb tájékán érhetők el szép eredmények.

„A zsírleszívás normál körülmények között biztonságos műtét, ám ennek is vannak rizikófaktorai, például ha nagy területeket szívnak le egyszerre, akkor jelentős szöveti sérülést okozhatnak, ezenkívül fertőzés és túlzott folyadékvesztés is jelentkezhet" — int a plasztikai sebész. Egyre többen próbálkoznak ultrahangos zsírleszívással is, ami ugyan megfelel egy közepes nagyságú műtétnek, mégis biztonságosabb a műtéti eljárásnál. Ez a kisebb területek korrigálására hatásos módszer, és ambuláns beavatkozásként, helyi érzéstelenítéssel is elvégezhető. Az eredménye tartós, és mivel a zsírsejteket is eltávolítják az érintett területről, ezért hízás esetén is megmaradnak a kialakított testarányok.

Vágás a hason

Szintén népszerű beavatkozás a hasplasztika. Nagyobb fogyást, illetve gyakori hízás-fogyást követően a has bőre nem tudja követni a változásokat, megereszkedhet. Hasonló problémát okozhat a szülést követően a bőr összehúzódó képességének, rugalmasságának csökkenése is. Túlzott elhízásnál a bőr a vastag zsírréteggel együtt lóg lefelé. Ezek az elváltozások akár olyan súlyosak is lehetnek, hogy a has nagymértékűen lelóg. A has előredomborodása jelentősebb hízás, illetve a bőr megereszkedése nélkül is előfordulhat. Ilyenkor a két egyenes hasizom eltávolodik egymástól; általában ez is a szülés következménye. A műtét tervezésénél figyelembe kell venni, hogy a fenti problémák közül melyik dominál, illetve mennyire kiterjedt az elváltozás. Bizonyos esetekben előfordulhat, hogy közvetlenül a műtétet megelőzően zsír leszívást is végeznek, hogy a zsírréteg vastagságát csökkentsék, így a végső eredmény kedvezőbb lehet.

A hasplasztika után természetesen lehet szülni, de célszerűbb a műtétet a szülés(ek) utánra időzíteni. A műtét főleg azokon a nőkön segít, akik több terhességen estek át, és széthúzódtak a hasizmaik. A szövődmények közül legelőször vérzés jelentkezhet, amely általában az első negyvennyolc órára jellemző. A legveszélyesebb komplikáció a thromboembólia, mert a kisebb vénákban vérrögök keletkezhetnek, a tüdőt ellátó fő erekbe jutva pedig súlyos elzáródást okozhatnak.

Minden műtét elvégezhető?

Felmerül a kérdés, hogy vajon minden esetben elvégezhető-e a kért szépészeti beavatkozás, vagy van azért egy etikai határ. „Az ember alakját alapvetően meghatározza a csontozata, az izomzata, a genetikai beállítottsága. Ezek határt szabnak az elvégezhető beavatkozásoknak, és a kívánt változások nem mindig teljesíthetők" — mondja dr. Krasznai Zsolt, aki számos magyar híresség plasztikai sebésze. Krasznai doktor szerint az orvos mérlegelhet, amikor egy páciens olyan kéréssel fordul hozzá, amelynek a kimenetelénél már előre tudható, hogy nem lesz javulás. Aki sebészkés alá fekszik külalakjának korrigálásáért. annak — elsősorban — önmagával kell tisztáznia, hogy vajon valóban a megfelelő megoldást választotta-e a problémájára.

Egy itthon végzett felmérés szerint a páciensek 96 százaléka elégedett, 97 százaléka pedig bármikor újra operáltatná magát, 2-3 százalékuk viszont megbánta a műtétet. Ennek oka legtöbbször a túlzott elvárás. Hozott anyagból dolgoznak, így előfordulhat, hogy hiába járt el a legkorrektebb módon az orvos, a páciens mégis elégedetlen a végeredménnyel. A szakemberek szerint mindenképpen tisztázni kell egy plasztikai műtét előtt, hogy magunk vagy valaki más miatt akarunk-e átváltozni. Egy ilyen beavatkozást sosem szabad azért elvégeztetni, hogy a férjünk vagy a társunk jobban érezze magát. A műtét előtti beszélgetésnek ki kell derítenie azt is, hogy a panasz hátterében valóban esztétikai probléma áll-e, vagy kizárólag pszichés eredetű; ez utóbbi esetében a műtét sem fog segíteni, vagy újabb és újabb műtéteket végeztet el magán a páciens.

„Nagyon fontos és nehéz a plasztikai sebész kiválasztása, hiszen rengeteg hirdetést olvashatunk ezzel kapcsolatban. Az egyik legjobb mód, ha egy volt páciens ajánlja a szakembert, de ha nincs kéznél ilyen ismerős, akkor érdemes felkeresni több klinikát is" — tanácsolja Krasznai doktor. Azt is fontosnak tartja, hogy az orvos, akivel találkozunk, elég figyelmet fordítson problémánk meghallgatására, és részletesen tájékoztasson minket a műtét körülményeiről és az esetleges későbbi szövődményekről. A Magyar Plasztikai, Helyreállító és Esztétikai Sebész Társaság tagjai megfelelően képzettek és tájékozottak a sebészet legújabb eredményeiről, ezért nem árt, ha az orvosunk is tagja a társaságnak.

időpontfoglalás
+36 30 365 1375
+36 1 793 3497