Magazinmegjelenések

Új külső ebédidő alatt?

VILLÁMGYORS SZÉPÉSZETI ELJÁRÁSOK

Egyre többet, egyre jobbat akarunk, és egyre gyorsabban — ez a szépészeti beavatkozások terén sincs másként. Aki mellnövelést vagy zsírleszívást végeztet, ma már nem a lehetséges komplikációk miatt aggódik, inkább azért, mert esetleg hetekre kiesik a munkából. Összegyűjtöttük a legújabb módszereket, melyek rövid műtétet és utána villámgyors felépülést ígérnek.

Amerikában már neve is van a szupergyors szépülés jelenségének: lunchtime surgerynek, azaz ebédidőben végzett szépészeti beavatkozásnak hívják. És ezt bizony szó szerint kell érteni.

Dr. Krasznai Zsolt plasztikai sebész az elmúlt évben több hónapot dolgozott egy Los Angeles-i plasztikai sebészeti klinikán. „A lunchtime surgery itthon még meglepő jelensége ott nagyon is virágzik — meséli a szakember. — A hölgyeknek gyakran valóban elég az ebédidejüket rászánni, hogy kisimultabb arc­cal vagy karcsúbban, formásabban térjenek vissza a munkahelyükre. A vágással, duzzanattal, látható seb­bel nem járó kisebb beavatkozásokat úgy végeztetik el, mintha egy masszázst vennének igénybe, s ez ott cseppet sem meglepő. Egyrészt a tengerentúlon sokkal inkább elfogadottak a szépészeti beavatkozások, mint nálunk, másrészt minden második háztömbben találhatók ilyen eljárásokat végző rendelők. Ezekben arra törekszenek, hogy minél gyorsabban és hatékonyabban szépítsék meg a betérőket. Persze nem mondom, hogy ez a dömping teljesen veszélytelen: ahol ennyien próbálják magukhoz csalogatni a vendégeket, ott nem biztos, hogy mindenki a tökéletes minőségre törekszik."

NAGYOBB MELLEK INJEKCIÓVAL?

Az egyik legnépszerűbb plasztikai műtét kétségtelenül a mellnagyobbítás — annak ellenére, hogy fájdalommal és több hetes kényszerpihenővel jár. Ám előfordulhat, hogy hamarosan ezen a téren is beköszönt a lunchtime surgery időszaka... Kaliforniai tudósok egy olyan módszeren dolgoznak, amelynek során speciálisan kiválogatott zsírsejtek mellbe injekciózásával érhető el méretnövekedés. A celution névre keresztelt eljárás során saját zsírszövetből kinyert őssejteket és különösen gyors regenerálódásra képes sejteket juttatnak vissza a mell szövetébe, ahol azok az elkövetkező hónapban kifejtik mellnagyobbító hatásukat. Az eljárás mindössze egy‑két órát vesz igénybe. De ha ilyen egyszerű a dolog, miért csak most kezd elterjedni? — kérdezhetnénk. Hiszen ez minden nő álma: a hasról, popsiról lekerülő zsír szépen vándoroljon át a mellekre. Csakhogy ez nem ilyen egyszerű. Az új módszert ugyanis kifejezetten daganateltávolító műtéten átesett nők számára fejlesztették ki, s az a célja, hogy a ki­operált mellszövetet sikeresen pótolják. A feltöltéssel a szimplán mellnövelő célú eljárásoknál is próbálkoz­nak ugyan, több-kevesebb sikerrel.

„Már Európában, például Olaszországban is dol­goznak a mellbe injekciózott zsírral, hyaluronsavval. (Ezt az anyagot eddig csak ráncfeltöltésre használták.) A módszert azonban nem tartom maradéktalanul si­keresnek, hiszen csak volumennövekedés érhető el vele, formai változás nem — figyelmeztet dr. Krasznai Zsolt. — Ha belegondolunk, a megereszkedett mell a feltöltéstől továbbra is megereszkedett marad, csak dúsabb lesz. Az implantátum az, ami amellek szép, szabályos formáját adja. Az injekciózás során nem lehet szabályozni a töltőanyag egyenletes eloszlását, ezért a szép forma nem garantált."

Japánban ennek ellenére egyre népszerűbb a Macro­lane-nal való mellfeltöltés. Ez egy svájci cég által kifejlesztett anyag, az ő fejlesztésük a ránctalanításhoz használtRestylane is — mindkettő hyaluronsav­származék. Mindössze egy pici metszést ejtenek a két mell alatt, és egy vékony kanülőn vezetik be az anyagot. Nincs nagy vágás, nincs seb, nincs altatás, ezért ideális azok számára, akik félnek a műtéttől. Ugyan nagy méretnövelésre épp a szakértőnk által említett hátrányok miatt nem alkalmas a módszer, ám valószínűleg csak idő kérdése, hogy Európában is teret nyerjen.

HAZAI KÖRKÉP

„Itthon a kínálat és az igények területén is más a helyzet, mint külföldön — folytatja dr. Krasznai Zsolt. — Nálunk is elérhető a kint népszerű műté­tek legtöbbje, ám sokkal nagyobb a kontroll afelett, hogy ki és hol végezhet Ilyen beavatkozásokat. Inkább a munka előtt vagy után jönnek be a hölgyek egy-egy ajakfeltöltésre vagy botoxkezelésre. Még nem számít mindennapinak egy ilyen műtét ahhoz, hogy mindössze az ebédidejüket szánják rá. És az sem jellemző, hogy a szomszéd sarokra szaladnának ár szépülni. A hölgyek jobban szeretik, ha ezeket a rövid eljárásokat is intim, a többi pácienstől lehetőleg elkülönített helyen végzik."

Szakértőnk segítségével sorra vettük, melyek azok az expressz megoldások, amelyek már Magyarorszá­gon is kipróbálhatók.

EXPRESSZ ZSÍRLESZÍVÁS

A szépítő beavatkozások másik adu ásza a zsírleszí­vás. Fájdalmas gyógyulással, altatással és hosszas (legalább 7-10 napos) felépüléssel jár, ám sokak számára mégis egyszerűbb mint az edzőteremben való rendszeres küzdelem és izzadás. És a dolog mos­tantól még egyszerűbb: Olaszországból indult útjára a Smartlipo nevű módszer, amely a kezelt terület nagyságától függően mindössze 20 percet-2 órát vesz igénybe. Helyi érzéstelenítéssel végzik: egy vékony kanült vezetnek a bőr alá, amelyen keresztül lézerrel kezelik az eltüntetni kívánt zsírszövetet. A lézer szinte feloldja a felhalmozódott zsírt, sőt, a kezelt terület kollagénrostjait fokozott kollagéntermelésre ösztönzi így a bőr egyenletesebbé, feszesebbé, simábbá válik. (A roncsolt zsírszövet aztán a nyirokkeringéssel távozik a szervezetből.) A műtétet követően a páciens azonnal hazamehet vagy ha úgy tetszik, vissza az irodába, mintha ml sem történt volna. Nagyobb mennyiségű zsír eltávolítására a hagyományos zsírleszívással ellentétben ez a módszer nem alkalmas, ám a toka, a lábszár, a belső comb vagy a felkar kisebb párnáinak eltüntetésén kiváló. Az eljárás az Egyesült Államokban rövid idő alatt elképesztően népszerű lett, itthon azonban még csak most kezd keresetté válni.

HIPERGYORSAN A RÁNCOK ELLEN

Néhány éve még elborzasztott mindenkit az arc iz­mainak kezelése a botox nevű idegbénító anyaggal. Különösen az első mimika nélküli, ám ránctalan sztá­rokról készült fotók döbbentették meg az embereket. Ahhoz mégsem eléggé, hogy ne akarják egyre többen kipróbálni ezt az igazán hatékony, ám cseppet sem veszélytelen eljárást. „Amerikában egy komoly iparág épült erre az igényre, lépten-nyomon »térjen be hozzánk« típusú szupergyors botoxkezelésre invitálják az arra járókat. A kezelést végző embernek gyakran csak erre az egy eljárásra van szakképesítése — ami bizony kockázatossá teheti a beavatkozást. Hiszen itt valóban idegbénító szerrel dolgoznak, amit ha nem jó helyre fecskendeznek, az akár a beszéd, a mimika, a pislogás vagy a könnyter­melés zavarát is okozhatja. Fontosnak tartom, hogy plasztikai sebészi szakvizsgával rendelkező orvosnál végeztessünk botoxkezelést, akkor is, ha azt mondjuk, nem az arcon, hanem például a hónaljban vagy a tal­pon végzik az izzadás csökkentése miatt — tanácsolja Krasznai Zsolt. — Csak a tökéletesen precízen és a meg­felelő mennyiségben a bőr alá juttatott anyag tudja ugyanis a kívánt szépítő hatást elérni."

FELTÖLTÉS FELTURBÓZVA

A feltöltő eljárások kiváló lunchtime surgery típusú keze­lések. Ideálisak azoknak, akik egy-egy mélyebb tánctól szeretnének megszabadulni, az arcvonásaikat szeret­nék hangsúlyozni, vagy dúsabb, kontúrosabb ajkakra vágynak. A feltöltőanyagoz kis adagokban pontosan a szükséges helyre injekciózzák, ahol az kitölti az egye­netlenségeket, simábbá teszi a bőrt. Az első népszerű anyag a kollagén volt, és a kollagénalapú, állati bőrből kivont fehérjekészítmények. Ma már ezeket nemigen használják, jóval hosszabb hatóidejű készítményeket vetnek be helyettük. Az egyik legnépszerűbb alapanyag a hyaluronsav, amely a testben egyébként is megtalál­ható természetes anyag. A hyaluronsavas készítmények (Restylane, Reviderm, Perlane, Juvéderm, Hylafortn) a kollagénnel szemben igen ritkán váltanak ki allergiás reakciót, hatásuk akár másfél-két évig is tarthat, ajak­vastagítás és ráncfeltöltés esetén is. Ennél még újabb fejlesztés a polyvinylalcohol-alapúBioinblue, amely tar­tósabb a hyaluronsavnál, és ajakvastagítás esetén termé­szetesebb eredményt ad. Kisebb ráncokra, szarkalábakra ajánlható a Radiesse, mely az emberi csontszövettel ro­kon vegyületeket tartalmaz, s hatása 12-24 hónapig tart. Egyre népszerűbb a tejsavalapú Sculptra, amely a rán­cokra és az ajkakra is használható. A cél ismeretében a kezelést végző orvos segít választani a rendelkezésére álló anyagok közül.

A HARMÓNIA A FONTOS

A felsorolt kezelések ugyan mindössze néhány órát vesznek el az életünkből, ám nagyon fontos, hogy lelkiismeretes utánajárás előzze meg használatukat. Ártalmatlan dolognak tűnnek, ám ha rosszul végzik el a kezelést, nem korrigálható olyan könnyen, mint egy félresikerült hajfestés. Szakértőnk senkinek nem javasolja, hogy — akár ebédidőben — csak úgy beessen egy kezelésre, előzetes konzultáció és némi mérlegelés feltétlenül szükséges. „A plasztikai sebészeti sarkvizsga szerintem alapkö­vetelmény, és a személyes szimpátia is fontos — mondja Krasznai Zsolt. — Nem árt megkérdezni az orvostól — vagy más forrásból megtudni róla —, hogy mióta van a szakmában, és mekkora gyakorlattal rendelkezik. Csakis olyan szakemberhez menjünk, akinek a sze­mélyiségében, környezetében látjuk azt a harmóniát, amivel azonosulni tudunk. Szaktudás, tapasztalat és esztétikum — ez kell ahhoz, hogy egy szépítő kezelés igazán jól sikerüljön, még akkor is, ha csak néhány órás beavatkozásról van szó."

A KOZMETOLÓGIA IS VERSENYBEN

Gyakran a látványos, erőteljes hatású kozmetológiai eljárásokat is a lunchtime surgery kategóriába sorolják, nézzük, melyek ezek közül a legnépszerűbbek: Mikrodermabrázió: A bőr elöregedett hámrétegének eltávolításához egy gyémántporral futtatott speciális eszközt használnak, hatására a bőr több hónapon át megőrzi fiatalságát, és nagyobb mértékben képes felvenni a hatóanyagokat. Mezoterápia: Apró tűszúrósokkal speciális - hyaluronsav és antioxidánsok kombinációját tartalmazó - hatóanyagot juttatnak a bőr alá, amely regenerálja, feszesíti a kötőszövetet. Lézeres és kémiai hámlasztó eljárások: A lézerfény elpárologtatja a bőr felületén lévő elhalt hámsejteket, és serkenti a kollagén termelődését, ezzel megfiatalítja a bőrt. A különböző hámlasztó savak hasonló hatást képesek elérni. Fotorejuvenáció: A bőrt nagy energiájú fénynyalábbal kezelik amely a mélyebb rétegekbe hatolva segíti a bőr megújulását. Kollagénindukciós terápia: Egy hajszálvékony tűkkel borított, Dermaroller nevű eszközt görgetnek végig a bőrön, ami aktiválja a regeneráló folyamatokat, és fokozza a feszességet adó kollagén termelődését. Rádiófrekvenciával dolgozó feszesítő eljárások: Elektromágneses hullámok segítségével hyaluronsavat és vitaminkomplexet juttatnak mélyen a bőrbe.

időpontfoglalás
+36 30 365 1375
+36 1 793 3497